Back to top

Škoricový slimák

Publikované: 2. december 2019 - 15:24
Túto pochúťku mnohí poznáme, patrí medzi naše obľúbené. Že je to tak!? Možno nie práve ako škoricovú, ale kakaovú, orechovú, pudingovú! Jednoducho, je tu možnosť voľby.
Škoricový slimák

Existuje perfektný recept, ktorý nám  zaručí mäkkú, šťavnatú, voňavú, sladkú, milú pochúťku, ktorej sa nevieme nabažiť?

Áno, existuje! Takto ju pripravujem ja:

POTREBUJEME

  • 500g polohrubej múky
  • 230 ml mlieka
  • 1 kocku (42g) droždia
  • 1 vajce
  • 3 PL roztopeného masla
  • 3 PL kryštálového cukru
  • ½ KL soli

PLNKA

  • 100g roztopeného masla
  • 2-3 PL mletej škorice
  • 130g hnedého cukru
  • 50ml javorového sirupu
  • štipka soli
  • Po upečení na potretie:
  • 2 PL mlieka
  • 1 PL javorového sirupu

PRÍPRAVA:

  • Droždie rozmrvíme do vlažného mlieka zmiešaného s cukrom, zamiešame a necháme vykysnúť.
  • Múku osolíme, pridáme kvások, vajce, maslo a cesto dobre vypracujeme. Ak by bolo príliš lepkavé, pridáme trochu múky, naopak, ak by bolo suché, pridáme pár kvapiek či lyžičiek mlieka.
  • Dostaneme vláčne cesto, ktoré vytvarujeme do bochníka a prikryté necháme kysnúť cca 30-40 minút.
  • Keď je vykysnuté, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika na hrúbku 3-4 cm.
  • Na takto pripravené cesto rovnomerne nalejeme roztopené maslo, posypeme škoricou, cukrom a pokvapkáme javorovým sirupom. Snažme sa o to, aby sa plnka dostala na každý kúsok cesta.
  •  „Slimáčiky” ležmo poukladáme na papierom vystlaný plech.
  • Pečieme v predhriatej rúre na 160-170 stupňoch, asi 15-20 min.
  • Ak chceme, aby slimáky ostali mäkké, hneď ako ich vyberieme z trúby, potrime ich mliekom zmiešaným s javorovým sirupom.

Určite vyskúšajte! Už príprava je zábavná, ich konzumácia hotový zážitok!

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies