Back to top

Tradičný vianočný makový a orechový závin

Publikované: 19. december 2018 - 14:53
Spomínate si ešte na sviatky u starých rodičov, kde sa stoly prehýbali domácimi dobrotami? Nie takými, ako vypekáme dnes, ale tými starými, dobrými, tradičnými receptami, kde nemohla chýbať kopa maku a orechov a ešte nejaké tie jabĺčka navyše. Pripravte si popri množstve moderných zákuskov aj trochu tradičného pečiva v podobe sladkých orechových a makových závinov.



Budete potrebovať:

Na cesto

  • 500-550 gramov polohrubej múky
  • 150 gramov masla
  • 100 gramov bravčovej masti
  • 50 gramov práškového cukru
  • 20 gramov droždia
  • 2 žĺtky
  • 100 ml mlieka
  • štipka soli
  • 1-2 vajcia na potretie

Na makovú plnku

  • 250 gramov mletého maku
  • 200 gramov práškového cukru
  • 2 PL medu
  • 50 gramov hrozienok
  • trochu citrónovej kôry
  • 10-11 ml mlieka

Na orechovú plnku

  • 250 gramov mletých vlašských orechov
  • 120-150 gramov práškového cukru
  • 50 gramov hrozienok
  • 2 PL marhuľového džemu
  • 10 ml mlieka
  • trochu pomarančovej kôry

Postup prípravy:

  • Múku zmiešajte s maslom a masťou, pridajte práškový cukor a štipku soli. Kvasnice si nechajte nakysnúť v mlieku s 1 ČL práškového alebo kryštálového cukru. Keď kvasnice stúpnu, pridajte do mlieka 2 žĺtky. Na to nalejte zmes k múke a vymieste cesto. Rozdeľte si ho na 4 časti a nechajte každé zvlášť podkysnúť aspoň 1 hodinu.

Medzitým si pripravte makovú plnku. Zmiešajte mletý mak s práškovým cukrom, zalejte to horúcim mlieko. Dbajte na konzistenciu plnky, keď lejete do maku mlieku. Je dôležité, aby bola plnka veľmi hustá ale zato vláčna, šťavnatá, nie suchá. Potom pridajte med, hrozienka a citrónovú kôru.

​Zdroj: receptik.interez.sk



Toto ste už čítali?

Cookies