Nachádzate sa tu

Sladká syrová torta - cheesecake

Toto ste už čítali?

Publikované: 2019, október 9 - 14:55 | Gastro
Svoje doterajšie syrové torty som preto odporúčala každému, lebo sú bleskovo hotové. Tento recept odporúčam tým, ktorí majú trpezlivosť na jej vyhotovenie. Oplatí sa čakať, kým sa upečie a vychladne. Je oveľa krémovejšia ako tie želatínové, chuť je bohatšia, krémovejšia, kompaktnejšia. Jednoducho božská! Pôvodný recept som dostala od svojej známej a podelím sa oň s vami, aby ste si ju mohli urobiť a mali z nej radosť.
Sladká syrová torta - cheesecake

Možno ju robiť v tortovej forme, alebo ako pohárový dezert vo forme meších  porcií. Obe formy majú svoje prednosti.

Potrebujeme: (tortová forma o priemere 27 cm)

Na korpus:

  • 200g  keksov
  • 120g masla
  • Na plnku:
  • 3 mascarpone (po 250g)
  • 400g  Philadelphie alebo podobného krémového syra
  • 6 vajec
  • 180 g kryštálového cukru
  • štipku soli
  • vanilku (6-8 kvapiek vanilkovej arómy alebo vyškriabané vnútro jednej vanilkovej tyčinky)

POSTUP:

  • Keksy rozmrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom. Po vymiešaní dostaneme takú hmotu, ako mokrý piesok.
  • Hmotu dáme do tortovej formy, rovnomerne ju roztlačíme. 
  • Ingrediencie na plnku dáme vypracovať do mixéru, aby sme dostali peknú, jemnú hmotu. Túto hmotu vlejeme do tortovej formy na pripravený základ.
  • Rúru predhrejeme na cca 110 stupňov.
  • Pripravíme si väčší, hlbší plech, na spodok dáme utierku a na ňu položíme tortovú formu plnú dobrôt. Medzitým dáme zovrieť vodu.
  • Plech s tortou dáme čiastočne do rúry a teraz príde zovretá voda. Do plechu opatrne nalejeme toľko vody, aby siahala do výšky asi 1/3 tortovej formy.
  • Plech úplne zasunieme a „pečieme” v  pare na 110 stupňoch 80-90 minút. 
  • Že je torta hotová zistíme tak, že ňou trochu potrasieme, môže sa trochu hýbať, ale už nesmie byť tekutá. Necháme vychladnúť a na niekoľko hodín uložíme do chladničky.
  • Najlepšie je pripraviť ju večer a nechať ju celú noc v chladničke.
  • Na zdobenie môžeme použiť rôzne ovocie, lekvár alebo ovocnú drť, môžeme ju poliať slaným karamelom, na ktorý dáme plátky hrušky, tie pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders