Back to top

Sekaná Štefánia – fašírka pečená vcelku

Publikované: 5. február 2020 - 8:58
Výborná ako teplý ale aj studený chod. Jedna z najúžasnejších a najokázalejších foriem fašírky. Príprava je jednoduchá, jedlo je chutné a výdatné. A prečo práve Štefánia?
Sekaná Štefánia – fašírka pečená vcelku

Pomenovanie dostala po Štefánii, belgickej kráľovskej kňažnej, ktorá sa dostala do Maďarska vďaka romantickému stretnutiu so svojím budúcim maďarským manželom, ktorého zbožňovala, ako aj maďarskú kuchyňu. Jej vďačíme za túto vcelku pečenú, varenými vajíčkami plnenú fašírku, či ako ju vtedy nazývali - „fašírkovú roládu”. 

POTREBUJEME (pre 4 osoby):

  • 50 dkg mletého mäsa – vo všeobecnosti bravčového, ale môže byť aj iné
  • 6 vajec (5 naukladaných do sekanej a 1 do masy)
  • 2 žemle
  • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 1 menšiu červenú cibuľu pokrájanú nadrobno
  • 1 ČL červenej papriky
  • 1 ČL mletej rasce
  • soľ, korenie podľa chuti
  • maslo alebo iný tuk veľkosti orecha
  • 2 PL strúhanky – na posypanie

Príprava:

1. Vajcia (5 kusov) uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť a olúpeme.

2. Žemle na niekoľko minút namočíme do vody, potom vyžmýkame a spracujeme s 1 vajcom.

3. Túto masu dobre zmiesime s mletým mäsom, pretlačeným cesnakom, nadrobno posekanou červenou cibuľou, trochou soli, korením, červenou paprikou a s mletou rascou.

4. Formu na biskupský chlebík vymažeme maslom a vložíme do nej polovicu vypracovanej hmoty.

5. Do stredu naukladáme po dĺžke vajíčka, tesne vedľa seba, a prekryjeme druhou polovicou masy.

6. Povrch posypeme strúhankou a vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov. Pečieme 40-50 minút.

7. Po upečení necháme chvíľu chladnúť, tak sa nám bude ľahšie krájať.

S akoukoľvek prílohou dosiahneme dobrý súzvuk: môžu to byť zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou, dusená zelenina, ryža s hráškom, hlávkový šalát s pikantnou zálievkou, či hoci aj krajec chutného, čerstvého chlebíka. Nikdy nesklame. Na zdravie!

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies