Back to top

Grilovaný korenistý losos s bielou maslovou omáčkou

Publikované: 3. január 2020 - 8:25
Ružový losos, brokolica, dusená zelenina, biela maslová omáčka. Už kombinácia farieb je sľubná. Chute a vône tvoria lákavú odozvu: korenie a cesnak, sprevádzané zeleninou, maslovo-citrónový doplnok.
Grilovaný korenistý losos s bielou maslovou omáčkou

Potrebujeme (pre dve osoby):

  • 1 stredne veľká brokolica
  • 2-3 mrkvy
  • 300 – 400 g čerstvých plátkov lososa
  • na okorenenie ryby: soľ, mleté korenie, 1 strúčik cesnaku, strúhanú citrónovú kôru

Na omáčku:

  • 200 ml biele víno suché
  • šťavu z jedného citróna
  • 1 menšia na drobno pokrájaná cibuľa
  • soľ
  • ½ KL mletého bieleho korenia, ak ho neobľubujeme, môže byť farebné
  • 80 ml tučnej smotany na šľahanie
  • 80 g masla

Na zdobenie:

1 PL červenej, žltej a zelenej mäsitej papriky pokrájanej na drobné kúsky

1 ČL nadrobno posekanej čerstvej petržlenovej vňate

Príprava:

Brokolicu rozoberieme na ružičky, mrkvu pokrájame na kolieska a uvaríme vo vode (nie na veľmi mäkko). Potom pripravíme omáčku. Odporúčam väčšiu teflonovú panvicu, nalejeme do nej víno, citrónovú šťavu, pridáme cibuľu, trochu osolíme. Necháme zovrieť a vrieť, kým sa polovica tekutiny odparí. Nazýva sa to redukcia, počas ktorej sa odparí polovica šťavy, lebo naším cieľom je, aby „zostatok“ bol hutný a chutný.

Potom znížime teplotu a pridáme smotanu. Necháme pomaly vrieť, aby zhustla.

Po minúte príde očakávaný hlavný účinkujúci, hviezda omáčky: maslo pokrájané na kocky, kocka po kocke. Pomaly, sústavne miešame omáčku, kým sa všetky kocky roztavia. Až potom príde na rad ďalší krok.

Keď je maslo rozpustené, všetko zmixujeme tyčovým mixérom. Ochutnajme, či je masa dostatočne slaná, pikantná. Trochu chutí vínom, citrónom, soľou, hodvábne maslom, tým všetkým zapôsobí na chuťové zmysly.

Teraz príde na rad ryba: lososa pokrájame na žiadané kusy, osolíme, potrieme rozdrveným cesnakom, strúhanou citrónovou kôrou, korením, trochou oleja, dáme do pekáča a upečieme (ak je s kožou, najprv pečieme z tej strany).

A môžeme servírovať! Na tanier naberieme omáčku, na ňu položíme rybu, brokolicu, mrkvu. Zdobíme nakrájanou paprikou a posypeme petržlenovou vňaťou.

Úžasný pohľad, bizarné chute, jednoduché ingrediencie!

Szabó B. Csilla / szabobcsilla.com / Little wonders

Toto ste už čítali?

Cookies